Мега велико народно събрание

22 февруари, 2013       адрес: http://www.gradinko.bg/?p=1176       тема: общество,политика

Едва ли ще стигнем до Велико народно събрание, но не пречи да помечтаем. Ето и моят wish list с конституционни промени:

Смяна на избирателната система с подобна на австралийската (и на пчелите). Оценяваш с точки всеки от кандидатите, вместо да се разкъсваш между това кой искаш да спечели и кой мислиш, че има шансове. Статистически намаляват шансовете да спечели някой, когото малко хора истински харесват и се увеличават шансовете на симпатични кандидати, които обаче са нови в играта. И задължително гласуване, разбира се — демокрацията е дълг, не само право.

Анти-избори: възможност за отзоваване на депутати, кметове и общински съветници от гражданите. Представям си го като сайт, където можеш да дадеш еднократен вот за или против всеки държавник. Вотовете за елиминират вотовете против. Когато против минат някаква граница, политикът бива автоматично заместен от следващия в листата.

Образователен ценз за правото на глас — завършено средно образование. Не може образователната летва за шофьорска книжка да е по-висока от тази за определяне управлението на държавата.

Граждански компонент в съдебната система. Че не е независима съдебната система — не е, ами поне да е по-зависима от правилните хора. Не знам дали е по-добре да има граждански журита като в САЩ или някакъв вид избори за магистрати, или по малко и от двете. Но това ни е най-счупената система и е очевидно отвътре колко успява да се самореформира.

Съкращаване на броя на депутатите. Не, че толкова ще спестим от заплати, а поради две важни причини: 1. По-малко хора се наблюдават и контролират по-лесно; 2. В страната просто няма толкова много кандидати с подходящи качества, а е глупаво да допълваме с катран меда в кацата.

Признаване на правото на интернет достъп за основно човешко право — че да сложим край на периодичните корпоративни попълзновения срещу домашното пиратство.

 1. 1
  Смелият анонимко :

  Чудесни идеи със сериозни критики към почти всички и най-вече, ако признаем правото на интернет досъп за основно човешко право, това, чисто логически, не предпоставя ли вече признато като основно право достъп до електирчество (сиреч, за да имаш нет, ти трябва ток)

 2. 2
  Смелият анонимко :

  А относно австралийската система (не знам дали оценяването става така) но съм сигурен, че участието в избори там е задължитнелно – това включваш ли го в новата българска Конституция (аз съм принципно За)

 3. 3
  градинко :

  И аз съм за задължителното гласуване, сега ще го добавя.
  Право на интернет не значи БЕЗПЛАТЕН интернет / ток. Значи, че не може да ти спрат нета, защото три пъти са те хванали да точиш торенти, примерно.

 4. 4
  Dreadfort :

  Хубаво трябва да е задължително гласуването, но трябва да има и опция “Против всички изброени” – май в Русия е така. Или автоматична 0 на целия списък, ако им се пишат числа. Така се компенсира задължаването да гласува някой, който не харесва никой кандидат. И ако гласувалите против всички са мнозинство, на кандидатиралите се им се забранява да се кандидатират пак – примерно за период от 25 години.

  Освен това образователният ценз звучи добре, но на практика по-важен е данъчният ценз – който е на социални помощи повече от 5 години например (тоест приносът му към бюджета е отрицателен), не му се дава право да гласува докато не започне да работи и да плаща данъци.

 5. 5
  градинко :

  Твърдо против съм всякакъв финансов ценз по чисто идеологически причини — парите НЕ трябва да са най-важното в обществото. И правото на глас не е нещо, което купуваш с данъци — то е изконно право на всеки зрял човек, като включвам грамотността в дефиницията за зрялост.

 6. 6
  svetoslav80 :

  Чрез задължителното гласуване ще накараш да гласуват хора, които си нямат хал хабер от политика.

 7. 7
  Прасунсен :

  Градинко, никакъв ценз не може и не трябва да има за гласуване. Образователната система се ръководи от правителството, което значи че то определя учебните програми и легитимността на учебните заведения. Което значи, че правителството може много удобно да се отърве от неудобни хора с помощта на такъв ценз.

  В допълнение, правото на глас е записано в хартата на правата на човека и изрично е уточнено, че то не може да бъде отнемано на финансов или образователен принцип. Спрете с тия болшевишки идеи.

 8. 8
  парламент :

  Абсолютно съм за ВНС. Голям поддръжник съм и на гражданските журите като в САЩ и Франция. Няма нищо по-лесно у нас сега от това да си купиш съда.