Некултурен министър #всянка

23 февруари, 2013       адрес: http://www.gradinko.bg/?p=1189       тема: общество,политика

Моята платформа за Туитър министър на културата #всянка:

Основен принцип — субсидиране на инфраструктура и образование вместо на крайни продукти

Мол на културата: културното пространство в столицата е разкъсано на малки и разпръснати места. Ще използвам пренасищането с молове да издействам един за културна инфраструктура: галерии, ателиета, работилници, офиси на НПО — на едно място за удобство на потребителя и синергия между създаващите. Възможно е и превръщането на НДК в такъв център. Подробности

Резидентни програми за чуждестранни творци към училищата по изкуства. И обратно, стипендии за ученици, студенти и млади български автори за обучение и изява зад граница.

Гарантиране на участието на страната в световните културни изложения. Конкурси за избор на участници с минимум 50% граждански и професионални квоти в журито.

Аутсорсване на част от управлението към гражданския и професионалния сектор чрез значими квоти в комисии, работни групи, управи на институти и журита на конкурси. Съкращаване на мин. 25% от администрацията на министерството.

Намаляване на субсидиите за културни продукти като филми за масовото кино.

Приватизация на държавните театри, опери, балети, оркестри и прочее самодейност в малките градове. В повечето случаи приватизация ще значи закриване, за което предлагам по-ефективно задоволяване на местните културни нужди:

  1. 1. Евтино онлайн разпространение на български културни продукти: ако си получил помощ от държавата за създаването на продукта си, си длъжен да го предоставиш за онлайн стрийминг или сваляне на народни цени;
  2. 2. Професионално заснемане на театрални постановки, опери, концерти и представления в големите градове и предоставянето им за евтино или безплатно онлайн разпространение;
  3. 3. Намаление от цената на билета за културен продукт срещу лична карта от малко населено място и билет от междуградски транспорт.

Създаване на гражданско-общинско партньорство за организация на пространството около НДК. Целта е пространството да се осъвремени и доразвие с редизайн и озеленяване, и да поддържа богата културна програма в различните си зони.

……….. ще правя допълнения в крачка. Съвети и идеи на @_gradinko