Гордост и екология

05 юли, 2013       адрес: http://www.gradinko.bg/?p=1224       тема: екология,политика

Българските Зелени вредят на екологията.

Съосновател съм на Зелените и бях техен кандидат-депутат на предните избори. Вярвам, че от грижата за природата в следващия век зависи съществуването на сегашната ни цивилизация. Екологията трябва да гласува с две ръце при вземането на всяко обществено решение поне докато не изобретим междузвезден транспорт.

Българските Зелени обаче правят всичко възможно да не присъстват в политиката. Гордото им самостоятелно участие постигна 0.5% на по-предните парламентарни избори и 0.7% на сегашните. С този еволюционен (както те го наричат) темп ще са в парламента след няма и четвърт век. Нежеланието на Зелените да се коалират с Десните — а то с друг няма — означава, че ако чакаме на тях за екологични политики морето ще стигне до София. И на предните, и на тези избори общият резултат на Зелените и ДСБ вкарваше подобна коалиция в парламента. Ако Зелените бяха преглътнали мъченическата си гордост сега политическата картинка можеше да изглежда съвсем различно — примерно правителство на ГЕРБ, ДСБ и Зелените. Можехме недайсибоже да имаме министър на екологията, който всъщност е еколог, а не лобист на бетонирането. Да, знам за ГЕРБ! — сега повече ли ви харесва?

Който иска всичко остава без нищо. Сегашните поддръжници на Зелените е достатъчно един човек да подушат сред Десните, който не е бясно против ГМО, шистовия газ или атомната енергия и цялата Дясна коалиция бива заклеймена като корпоративни марионетки. Екологичните политики на Зелените и ДСБ може да се припокриват на 75% — възобновяема енергетика, ограничаване на застрояването и замърсяването, не на Белене — но фанатизмът за останалите 25% доведе до 0% представеност на екологията в управлението. Зелените виждат това като “запазване на същността си”, но то е идеен нарцисизъм в чист вид, защото поставя самомнението на партията над реализирането на каузата ѝ. Не мистичната недокоснатост на партията е важна, а прокарването на колкото може повече еко-политики — партията съществува заради политиките, не обратното.

Има и по-недоловими, дългосрочни вреди от политическата горделивост на Зелените. Хората свикват да възприемат екологията като нещо встрани от всичко — иначе симпатична идея, която обаче е несъвместима с останалите от политическия спектър. Вместо да бъде част от всяка политика, в съзнанието на електората екологията минава в категорията “специални” някъде между образованието на децата с особени нужди и подпомагането на пчеларите. Освен това намалява стимулът на другите партии да вкарват зелени политики в платформите си — първо, защото е по-трудно да припознаят зелените идеи и за свои и второ, защото виждат пренебрежима потенциална печалба в гласове.

За съжаление ще чакаме поне още един-два изборни цикъла преди Зелените да осъзнаят, че отговорността към екологията е по-важна от романтичната им политическа девственост.

 1. 1
  better living thru sophotechnology :

  Динко mah man. Наистина, в отсъствието на междузвезден транспорт, хората трябва да си правят политическите изводи и с гласа си да конструират правителство на по-малкото зло. В държава (и свят), където само около половината хора осъзнават какво се случва, политическата активност в условията на демокрация трябва да е подчинена единствено на брутално рационален избор, а не на принципа тоя-или-оня-не-ми-е-достатъчно-симпатичен.

  За след 10-20 години, и при положение че демокрацията преживява криза на глобално ниво, можем да мислим за лотарийно избиране на законодателната власт (като съдебните заседатели в щатите) и електронни референдуми. Как обаче ще вкараме по-радикалните идеи в действие докато старата система си работи, не знам. Искаш ли да основем нова партия? “Демархия за България”, примерно.

 2. 2
  Калин Ангелов :

  Аууу, само като си придставих коалиция ГЕРБ, ДСБ и Зелените и започнах да се радвам, че последните не се коалираха с никого!

 3. 3
  Skior :

  Thumbs Up, Калине!

 4. 4
  nname :

  прав си, явно нашите Зелени се самовъзприемат като лява партия и не биха се коалирали с алчните десни капиталисти

  нещо ти се чупи в темплейта, рубриката “по жицата” е паданала заради GR

 5. 5
  theman :

  Девствени, девствени… ами ние затова ги харесваме и обичаме.
  Е, вярно – като се стигне до реално чукане в тайната стаичка, зад параванчето, естествено се обръщаме към добре разработените курви.

 6. 6
  Марч :

  С Герб?! Тия дето са с Цеко Минев и Емо Фаса!? Не е по-добро положението сега, но е същото. Добре, че си се оттеглил.

 7. 7
  Pencho :

  Във всяка партия си има Цеко Минев и Емо Фаса. Властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно. Въпрос на време прекарано в управлението е да си отгледате и в партия зелените, аналог на въпросните. Политиката е мръсна работа. Всичко е въпрос на компромис. Или избираш да си принципен и да си пазиш идеалите – седиш отстрани, гледаш и мръсно псуваш “лобистите” или избираш да си реалист и да си платиш цената да осъществиш поне малка част от това, в което вярваш. Това е.