Загубихме

04 октомври, 2013       адрес: http://www.gradinko.bg/?p=1230       тема: общество,политика

Олигархията спечели изборите, протестът умря, добрите загубиха — време е да приемем тези факти. Саркастичните коментари “тия още ли са тука” имат съвсем нериторичен отговор — “да, и ще са тук още три години и половина”. Мнозина обаче отричат реалността, защото признаването на загубата налага някои тежки и неприятни изводи:

Първо, демокрацията не е магия за справедливост, а работи по конкретни, детайлно разписани в закони начини. Работи чрез избори, партии, коалиции и изобщо — чрез политици. Не работи чрез разказване пред камерата какво искаме от Дядо Мраз докато сръбваме кафенце преди работа. Гласът на един на циганин, купен за дамаджана ракия, в демокрацията струва повече от всичките красиви-умни-млади-хора, смъкнали бански на плажа и написали ОСТАВКА! на голите си гъзове. Автомобилът на демокрацията не се шофира с шервания от смартфона докато браузиш на задната седалка (не и докато нямаме функциониращо е-управление).

Второ, лошите изобщо не са тъпаци и често надхитряват добрите. БСП и ДПС бяха достатъчно умни да не се поддадат на импулса да използват сила срещу протеста и кротко изчакаха да отмре. Според скорошно проучване мирните протести успяват двойно по-често от тези с насилие — но само ако държавата прояви насилие, докато протестът е мирен. Сегашните управници обаче не допуснаха нито една грешка, която да ги компрометира като тирани пред остатъка от страната и пред международната общност. Нагли и цинични — да, но законно избрани и мирно управляващи. Умна работа, ако не морална.

Трето, много от протестиращите, макар и красиви, се оказаха глупаци, поне политически. Според проучване в началото на протестите 50% от тези на площада нямало да гласуват. Форумите преливат от критики как Реформаторският блок не бил достатъчно як и как едикаквоси ги разочаровало завинаги от сини и/или зелени. Точно това цупене докара на власт БСП, ДПС и Атака, чиито електорати гласуват усърдно. Наслаждавайте им се в следващите години, докато чакате принца на бял кон — вие, негласуващите, ги избрахте. Или по-добре осъзнайте вината си вместо да се мъчите да я заровите под илюзията, че по улиците компенсирате.

Важно е да осъзнаем тези факти, защото отричането им ни прави слаби. Докато чакаме “тъпаците” да паднат “всеки момент”, не се готвим с идеи и политики за дългата борба с умния и опасен враг, който всъщност стои пред нас. Докато не разберем, че най-тъпо е да не гласуваме, глупавите и грозните ще продължават да решават общата ни съдба.

 

 1. 1
  Тони :

  Четвърто, в политиката няма добри и лоши. Има твоите лоши и другите лоши.

 2. 2
  будимир :

  това обаче не означава,че остава без отговор най-важното ,как става именно така,че БСП ,ДПС и Атака имат твърди електорати,а другите нямат.Тук няма как да се изплъзнем от Русо.

 3. 3
  будимир :

  това обаче означава,че остава без отговор най-важното ,как става именно така,че БСП ,ДПС и Атака имат твърди електорати,а другите нямат.Тук няма как да се изплъзнем от Русо.

 4. 4
  Волтрон :

  Цял живот съм гласувал за СДС, за ДСБ, за Синята коалиция, за Прошко, за Неделчо Беронов, за кой ли не…
  За Кунева обаче няма да си дам гласът.

 5. 5
  Антония :

  Прочетох вашия текст. Имам някои възражения, които, като изразител на различни схващания, бих желала да споделя в този коментар. Благодаря :)
  “Олигархията спечели изборите, протестът умря…” Протестът не е умрял. Всеки ден хора излизат и протестират.
  “демокрацията не е магия за справедливост, а работи по конкретни, детайлно разписани в закони начини. Работи чрез избори, партии, коалиции и изобщо — чрез политици. Не работи чрез разказване пред камерата какво искаме от Дядо Мраз докато сръбваме кафенце преди работа.” Какво се очаква от мен, ако не съм доволна от поведението и решенията на управляващите и практикувам съвестно и отговорно професията на жонгльор, интериорен дизайнер, програмист или градинар? Да изготвя детайлно конретни законопроекти и да ги предложа на някой депутат да ги внесе ли..!? Всички демократични общества по света протестират.
  “Гласът на един на циганин, купен за дамаджана ракия…” По-скоро им дават кеш. Ракията е валута за белите българи…
  “Автомобилът на демокрацията не се шофира с шервания от смартфона докато браузиш на задната седалка…” Нито пък с полицейски произвол. Много момчета и момичета бяха понабити неведнъж по време на протестите, за жалост. Повечето от тези, които познавам – без смартфони.
  “Второ, лошите изобщо не са тъпаци”…Тъпаци са, разбира се. Ако човек е гледал поне един сутрешен блок или слушал поне едно интервю със Сергей Станишев, не би твърдял, че не са. И изобщо, защо винаги лошите трябва да са умни? Представата за злия гений е порочна и сбъркана. Няма такова нещо. Разумът и мъдростта по презупмция са Добро. Злото по презумпция е глупаво. Брейвик не е гений-убиец. Той е обикновен комлексар, който, за жалост, убива много хора. БСП и ДПС не са страшни умници. Просто са страшни. Те са безочливо нагли хора с престъпно поведение. Нека не ги хвалим колко са умни, защото така учим децата си, че престъпниците са умни. Истински умният не твори зло.
  “Трето, много от протестиращите, макар и красиви, се оказаха глупаци, поне политически.” – аз не държа да съм политически умна. Държа да съм добър човек и съвестен гражданин и хората, които управялват държавата ни, също да са такива. Жалко, че в днешни дни, всеки, който брани някакви базисни ценности като “справедливост”, “чест” и “честност”, излиза глупак. Кой измисли това, че протестиращите трябва да излизат с политически решения? Ако трябваше, в момента щях да съм в политиката, не в Люлин. Всеки си има призвание, работа и т.н. И това, че не си спец по енергетика и финанси, не значи, че не може да протестираш…Както и това, че си, не винаги е от особено значение…
  “Реформаторският блок не бил достатъчно як и как едикаквоси ги разочаровало завинаги от сини и/или зелени. Точно това цупене докара на власт БСП, ДПС и Атака, чиито електорати гласуват усърдно. Наслаждавайте им се в следващите години, докато чакате принца на бял кон — вие, негласуващите, ги избрахте.” – тук съм съгласна. И все пак огромна част от протестиращите са гласуващи хора. От друга страна не смятам, че, ако не си гласувал, нямаш право да протестираш. Няма такова правило.

  Поздрави,
  Антония

 6. 6
  георги :

  хубав текст. бива го в негативната реч, където за съжаление на всеки е ясно кое какво не е и как не става. жалко за конструктивната част, където издънката е огромна.

  негласуването е стара тема и е незначителен проблем в сравнение с безнаказаността. много хора гласувахме според обещанията на предните и днешните във властта. след което те, властта, не само че не изпълниха обещаното, ами и вършиха престъпления пред очите на нас -избирателите. това се повтори няколко пъти. през последните такива пъти желаещите да гласуват стигаха до принципа на най-малкото зло. но няма най-малко зло ако всички участници са подставени лица.

  почти всяка нова култура възниква като алтернатива на вече съществуваща такава. когато алтернативите се подготвят от рано и за необразован, незаинтересован, или доверчив, а и късопаметен народ, тогава задачата да симулираш промяна е тривиална.

  протестите имаха страст и хора, но нямаха време, заради неиздръжливия си ентусиазъм. не знам как това не беше още по-очевидно. вместо протестиращите се радикализираха политиците, иззеха темпото и го снижиха. времето и мирът (и, срамно, дъждът) свършиха останалото.

  сега безнаказаността довършва всичко, докато малкото светли крушки си стягат багажа, в посока останалите системно прокудени от бг -навън.

  никой не вика срещу стена. за пробив в такава се ползват механични инструменти и сила. сега знаем защо. не че преди това стената е помръдвала когато някой вика..

 7. 7
  една българка :

  А КОИ СМЕ “НИЕ”

 8. 8
  един българин :

  Антония: “Протестът не е умрял. Всеки ден хора излизат и протестират.”

  Да бе, не е умрял. То такъв “протест” с по двайсетина льохмана на ден може да продължи до второто пришествие. Хилядите умни и красиви барабар с вдъхновените им водачи се прибраха на топло и си протестират във… Фейсбук:D Обаче в главите на някои хора протестът си продължава, хахахахаха…

 9. 9
  будимир :

  тук,… на места,..в коментарите, … чуваме архе-чорбалъка на “българското качество”..хихахихахохе!скрибуцането на неолиберални мантри и оплоскостена етика..”БСП твори зло”(цитат на Антония)…как? може би твори злото в партийните си програми.или може би пък през законите,които парламента ще приеме…много ми бяхте смешни либерали ,кулаци и десняци,като пискахте за това,че заема от един милиард лева щял да се изхарчи неправилно..защо точно този милард..ами другите…за тях в съзнанието на деснякко-кулака няма никакво притеснение,защото то не е впръскано идеологически в неговото “false counsciousness”

 10. 10
  будимир :

  протеста “не бил умрял”…каква архе- заблуда…!!!!първо,той никога не е бил жив..беше поддържан на стероиди и в кувиоз от 3 пинкгпонга(тинкгтанка) и няколко политически трупа,които все още финансово мърдат,благодарение на милионите,които откраднаха през последните 15г.

 11. 11
  нема :

  Ако този текст беше в първо лице множествено число, а не протестиращите са глупаци – да. Но така, много вярно, вие просто говорите леко снобски в добрия случай, леко за статуквото в лошия. Слабо

 12. 12
  Загуби ли протестът голямата си битка? | Пробуждане! :

  [...] попаднах на една много интересна публикация в блога gradinko.bg . Публикацията е с име “Загубихме”. Съветвам ви [...]

 13. 13
  Pencho :

  Протестиращите, макар и красиви, се оказаха глупаци, с ниска политическа култура и нулево усещане за прагматизъм. “Не е честно”, крещят с инфантилизма на момче спънато по време на махленски мач, но вече резултата е 1:0. Не е честно, живота не е справедлив, пишете на pop@armenia.com !
  Играта е мръсна, играчите са зли. Някой да познава политик достоен за корицата на учебника по етика ?!?
  Можем да успеем, но не е това начина. Първо ще ги бием на тяхната игра и след това ще сменим правилата.

 14. 14
  Васко :

  @ Pencho: По-добре формулирана ситуацията не съм виждал никъде :) Поздравления

 15. 15
  Dani :

  По-добре формулирана ситуацията не съм виждал никъде :) Поздравления х2

 16. 16
  Румбата :

  По-добре формулирана ситуацията не съм виждал никъде :) Поздравления х4

 17. 17
  GP4E :

  Дааа демокрацията работи с избори, закони, партии и т.н. НО НАЙ-ДОБРЕ да има и нефт или газ примерно…

  Колкото до това кои са лоши или добри: аз познавам само лоши, кои ли са добрите? :D

 18. 18
  Радинела :

  Единственото нещо, което мога да кажа на всички, които са част от сайтове и четат и се образоват и искат да са част от нещата, които искат да променят: СПРЕТЕ, СПРЕТЕ, нека бъдем обединени така както сме постигнали големи победи…. преди! Нищо няма да се случи ако напиша и пет страници, и десет, и един ред. Нещата са в главите ни и в самите нас, в нашето огромно желание да променим не нещо, а всичко, а не само да пишем и критикуваме и да заставаме един срещу друг. Можем да сме силни само заедно, дори тогава, когато сме на различни мнения! Ако искаме да променяме света около нас, трябва да променяме себе си, всеки ден, всеки миг, да искаме повече за децата ни и за себе си и да се борим за това заедно, защото само така ще постигнем успех, само така!!!!

 19. 19
  Радинела :

  П.П. Нищо не сме загубили, нищо, освен себе си! Нека намерим първо нас самите!!!! Тогава ще постигнем много повече!!! Защото ще сме убедени, че нищо не можем да направим сами!!!!!

 20. 20
  Теодоси Бялков :

  Колко вярно за съжаление :”Докато не разберем, че най-тъпо е да не гласуваме, глупавите и грозните ще продължават да решават общата ни съдба.”
  Аз ще си намеря за кого да гласувам , въпреки че и той ще има трески за дялане.