Крим за кримляните

19 март, 2014       адрес: http://www.gradinko.bg/?p=1236       тема: международни

Украинската криза се превърна в шампионат по двойни стандарти за Запада. В един момент един народ категорично отхвърли опитите да му наложат чужда власт и всички аплодирахме това. В следващия момент друг народ реши, че иска да смени националната си принадлежност, но изведнъж цивилизованият свят се обърна срещу тях. Кримският референдум, колкото и скалъпен да беше, отрази недвусмислено волята на местното население. Колкото и от тези 97% да са от манипулации и сплашване, само слепец би твърдял, че всъщност кримляни не искат да се върнат в Русия. Празненствата и гордостта при референдума бяха многолюдни и искрени колкото и предишните в Киев. Въпреки това демократите, които иначе се умиляват от вдигането на ръце в швейцарските кантони, се втренчиха в прозрачните урни и нарушената тайна на вота. Аз лично смятам, че как гласуваш трябва да се носи на значка върху дрехите, та да го броим равен.

Никой не призна референдума — все едно някой им е искал признание. Много и косовския не са признали до ден днешен. Откърмените с идеала на непокорната ромеожулиетска любов европейци останаха студени пред обичта на два народа, готови да поемат отровата на санкциите, за да се слеят в едно напреки волята на околните.

Двойните стандарти се пропиха в цялото общество. Със саркастични коментари приятели споделяха снимки на руски войници, пребъркващи чантите на местни лели. Сякаш по централния Шишман в европейската ни столица не са ежедневна гледка полицаите и младежите с изсипани раници. Хора публикуваха изследвания за информационното затъмнение в Крим и след това ънфолваха в туитър тези с различно мнение за кризата. Вестникарските форуми заклеймяваха Русия, че вкарва в затвора хора за проповядваното от тях и ръкопляскаха на българския съд, когато направи същото. Водещите западни сили извадиха санкции срещу Русия без да спират да проституират на руските олигарси. Свободен Тибет, ама Крим — неделима част от Украйна. Ако обичаш някого, кажи му, че е манипулиран олигофрен щом иска да си тръгне. Ако се радваш за кримляни си хейтър и трол. Когато никой не искаше да избяга в Русия, това беше шега; когато някой поиска, смехът стихна.

Страхът, а не доброжелателството, е в основата на реакцията срещу референдума. Почти всяка държава има какво да губи от популяризирането на сепаратизма: Китай — тибетци и уйгури, Турция — кюрдите, Испания — Каталуния, Великобритания — Шотландия… дори ние си имаме Кърджали. Сепаратизмът плаши всички вкопчени във статус кво, лежащи на стари лаври и комплексирани, че не могат да предложат на малцинствата си това, което могат да си набавят по-добре сами или от друг. Но сепаратизмът е неизбежен в динамичния ни нов свят, вече осъзнал, че бърз развод е за предпочитане пред живот в полустаена злоба.

Та гледайте си работата. Нито Гърция може да казва на Македония как да се нарича, нито ние да наредим на 60% руснаци в Крим да станат украинци. Ако искаме да помогнем на народ, който наистина гласува стопроцентово от тирания, а не от желание, Северна Корея се намира на същата планета и по същото време. И само силата на двойния стандарт я държи на удобно за съвестта разстояние.

 1. 1
  defcon :

  Цялата тая история ни напомня как западните държави забравиха колко е важна меката сила, гледайки в пъповете си, а нашите комшии оттатък Черно Море си го припомниха. Помните ли как в 90те всички обичаха Америка?

 2. 2
  doomex :

  свободното народно волезизявление е нещо което трябва да бъде подкрепено
  това което е осъдително е фактическата военна окупация
  много силно се съмнявам ,някоя от автовномнитерепублики в състава на русия ако реши да направи референдум за излизане от русия дали ще и бъде позволено
  не може да ползваш само “благата” на демокрацията
  не може един тоталитарен режим като този на путин да пледира за демократичноста на референдума

 3. 3
  giligan :

  Русия не трябва да се огъва.САЩ и ЕС са мерзавци.Демократични ценности са само локуми от техните уста.

 4. 4
  defcon :

  Скъпи сънароднико, гилигане, руснаците са народ който се мисли за богоизбран щото само печели войни от времето когато ние били под турско. Византийския двуглав орел + още една корона по средата = Третия Рим (Москва). Какво общо може да има нашата пораженческа народна психика, с тях? Американската душа знаеш ли колко е широка, и подобна на българската? А за демократичните ценности не знам, това е сложна тема за чиляк като мене.