Цензурирай смело — резултати

12 май, 2014       адрес: http://www.gradinko.bg/?p=1274       тема: общество

Наскоро пуснах малък експеримент за предвидимостта на цензурата над коментарите в Дневник. Трябваше да се познае кои от 15 коментара са били цензурирани от модератора и кои не. Коментарите не бяха случайни, а подбрани да съдържат противоречив елемент — негативизъм, грубост, предразсъдъци. Такива са коментарите, които модераторът решава дали да цензурира.

Средният резултат от 34 участника беше 49% верни отговори. С други думи, ако коментарът ти съдържа нещо негативно, имаш сходни шансове да предвидиш действията на модератора и хвърлянето на монета. Това потвърждава личния ми опит, в който съм бил санкциониран дори когато особено съм внимавал да спазвам правилата.

Но най-стряскащото беше обяснението от човека, постигнал най-високия резултат (14/15 верни отговори), за това каква тактика е приложил. Оказа се мой приятел и с готовност сподели: “посочвах обратното на това, което аз лично бих избрал“. Разбира се, един човек не е представителна извадка, но и като анекдот е плашещо, когато правилата на системата са огледална противоположност на личните ти.

Любопитно е какъв би бил резултатът в автоматично модериран форум — бих заложил на чувствително по-висока предвидимост в прилагането на правилата без това да сваля качеството на дискусията под нивото на тази в Дневник, примерно. Няма да е първата човешка работа вършена по-добре и без пари от страница код. Но това е моя спекулация.