Какво да правим с ISIS

27 септември, 2014       адрес: http://www.gradinko.bg/?p=1280       тема: международни

Моята метафора—буйстващ пиян мъж в бар. Не го убиваме, защото е гадно и близките му ще ни намразят. Можем да го арестуваме и затворим за известно време (окупационни войски в Ирак и Сирия), но е скъпо и на никой не му се занимава. Затова го набиваме малко и го изхвърляме от бара да се оправя с живота си. Еквивалентът на това действие в реалния живот е да отблъснем с военна сила ISIS до територията, където имат над 50% поддръжка и да ги оставим да основат там така желания от тях халифат. След изтрезняването си мъжът от бара ще се върне на работа и агресията му ще се канализира в борба с ежедневието. Само 10 години след опиянението на войната джихадистите ще са други хора, защото ще са прекарали 10 години не в битки, а в поддръжка на инфраструктура, здравна система, образование, полиция, пожарна, почистване на лайната и всички останали битовизми, които са 99% от работата във всяка държава. Ако мислите, че ISIS са родени убийци и нечовеци, да припомня, че само две поколения след като вкара милиони в камерите Германия стана сърцето на Европейския съюз.

Но да сбутаме ISIS в ислямистки резерват е лесната част от решението. Защото в границите на халифата ще останат много хора, които не искат да са в халифат и които ISIS не иска в халифата си: други вероизповедания, жени, които искат да шофират, хомосексуални и хипхоп фенове. Престъпление е да оставим тези хора да бъдат изклани и продадени в секс робство. При напускането си на Афганистан американската армия зарязва в ръцете на талибаните точно тези афганистанци, които най-много са помагали на западната кауза: преводачи, гидове, местни контакти. Точно обратното трябва да правим—всеки в халифата, който предпочита да живее другаде, трябва да е способен да го направи. Тази миграция е не кризисен бежански поток, а естествен, положителен процес. Тя е свободен пазар на идеи—който иска да живее в халифат, отива там (няколко хиляди европейци са го направили), който иска да живее в демокрация отива в демокрация.

Мъничка България също може да извлече ползи от такава миграция. Вместо да се опаковаме в бодлива тел, трябва активно да подбираме бежанци, които имат най-сходни с нашите ценности и търсени професии и занаяти като лекари, инженери, фермери—всички, за чиито системен недостиг четем в статистиките на заетостта.

 1. 1
  dagoth :

  Елементи от ИЗИС са чисто и просто апокалиптичен култ, които по подобие на своите християнски аналози искат да създадат предсказаните условия за свръхествено прекрояване на света. В ислямската есхатологична мисъл това е появяване на Махди.

  Успех с геополитиката.

 2. 2
  Opinion :

  Такааам .. тея елементи бяха създадени от спецслужбите на Катар (ИДИЛ) и Саудитска Арабия (Фронт Ал-Нусра) под одобрителния поглед на отвъдокеанските спецслужби. Т.е. последните имат косвено участие, но са напълно и безпрекусловно безгранично смрадливо виновни.
  Целта бе сваляне на неудобните десетилетни режими в Северна Африка и Близкия Изток.
  Тези терористи образуваха крайно-силовия елемент, който изигра най-важната роля по време на организираната Арабска пролет в региона. Постигнаха целите, подцелите и задачите на проекта си (без Сирия, но там бирата е доста по-друга, а противникът е жилав), разбира се, защото светът е глупав, крайно зависим, страхлив и гнусен.
  Дано сега ударът на върналия се бумеранг цапардоса организаторите с максимална сила, за да има поне малко справедливост на тази скапана планетка.