Православните републиканци

02 октомври, 2014       адрес: http://www.gradinko.bg/?p=1285       тема: политика

Преди месец агитирах за Реформаторския блок, а днес почти не намирам общо с тях. Първо админът на фейсбука им изтри мой критичен коментар и ме банна. Толерансът ми към цензура е нисък и тя е индикация за лъжа от страна на хора, които застават зад гласност и плурализъм. После Реформаторите публикуваха политическата си платформа и вгорчаването продължи:

“финансиране на Висшия мюсюлмански институт и средните мюсюлмански духовни училища”

Извинението—да имало контрол над какво се преподава—е безсмислено. И сега държавата контролира строго работата на, примерно, аптеките, без и лев да е дала на някоя верига. Единственият ефект от спонсорирането на медресета с парите от данъците ни ще бъде, че някои деца вместо химия, математика и програмиране ще учат строфи от корана. От дясна партия очаквам да намалява ангажимента на държавата с несвойствени дейности—например ако има държавно финансиране на семинария, да го спре. Вероучението не е образование. Образованието е достатъчно скъпо начинание, за да отделяме пари и за частни вероизповедания с търговска дейност и свобода от данъци. Истинската причина за присъствието на такава точка в програмата на РБ не може да е друга освен партията на Корман Исмаилов. За нея досега не знаех нищо; сега вече знам, че желае ислямизация с държавни субсидии.

Никъде в програмата на РБ и думица няма за намаляване на държавната администрация, а това е сред топ 5 неща, които десните избиратели споменаваме онлайн като желани политики. Напротив, програмата предвижда увеличаване на административния апарат, например “Създаване на независим регулатор на държавните служби”. За орязване на субсидиите за родопските наркопроизводители също не се споменава, иронично след бясната кампания за забрана на общественото пушене. Вместо облекчаване на административния контрол програмата е пълна с планове за “меки” държавни субсидии за частни бизнеси: тук “икономически стимули”, там “инвестиционна стратегия за мотивиране на инвеститорите”. Дясното—у лево.

Гвоздеят на програмата беше обширното интервю на Радан Кънев и Ицо Хазарта, който предполагам е кандидат-депутат от РБ, щом дава интервюта с тях преди изборите. Накратко, Реформаторският блок е против легалния канабис, против легалната проституция и против легалните бракове за хомосексуални. Следователно Реформаторският блок е за вкарването на пациенти в затвора, организираната престъпност, преследването на добри граждани, полицейския рекет на жени в неравностойно положение, трафика на хора и държавната благословия кой за кого има право да се жени.

България е много далеч от темата за еднополовите бракове… тя ще взриви обществото и ще доведе до насилие.” < сръбската защита “не-може-гей-парад-не-е-безопасно”.

Споко, те лъжат е най-убедителният аргумент за позициите на РБ, която чух от техен представител. Не вярват в глупостите, които говорят, а играят театър, за да се харесат на… явно не на мен. За огромно мое съжаление реформаторите избраха да заложат на тъпото, да представляват средния българин и надолу, все едно него вече не го представляват няколко други партии. Прогресивните, десните, либералните в обществото отново сме без глас. Надявах се Реформаторите да са като американските демократи, а те излязоха като американските тийбагъри.

За щастие има партия, чиито идеи са по-близо до моите—Зелените, 23. За нещастие те няма да влязат, но все пак ще гласувам за тях. Не само за да съм по-начисто със съвестта си, а и заради шанса да минат 1%, да вземат субсидия и следващия път да имат равен старт с нормална кампания.

 

- – - – - – - – - – - – - – - -

Експертен клуб за икономика и политика също са разочаровани от идеите на Реформаторите.

 

 

 1. 1
  г-н Борисов :

  “Никъде в програмата на РБ и думица няма за намаляване на държавната администрация“ Така написано означава, че не си в час и пишеш 5 за 4, защото има и то не малко.Само трябва да се чете повече, а да не се пише каквото ти дойде на акъл.

 2. 2
  Niki :

  От всичко написано оставам с впечатлението, че за теб най важните теми в програмата и извън нея са:
  1. Легализацията на марихуаната – без значение дали за лична употреба или за медицински цели.
  2. Хомосексуалите бракове – въпреки, че до колко си спомням от интервюто, Радан не каза, че е срещу браковете, а че лично той е срещу осиновяването на деца от такива двойки.
  3. Финансирането на религиите от държавата.

  За мен, като десен избирател, тези горните не влизат даже в топ 20 на най-важните теми. Естествено, най-пиперливите теми от интервюто и от програмата са тези. Но не си ли ти като един избирател над средното ниво, заинтересован от по-важни неща, които също са споменати в програмата? Скоба – програмата според мен е безумно слаба и пределно обща, това е основният й проблем, но това е една съвсем друга тема.
  Накратко, ако искаш да намериш смислена политика, не гледаш дреболиите, а големите неща. Ще се радвам да ми обясниш, на база на програмата и изявленията в пресата, защо ще гласуваш за Зелените, освен ако не е само заради горните 3 теми, които отново, прощавай, ама не са най-важното.

 3. 3
  градинко :

  Употребявам канабис всеки ден и ми е омръзнало да съм престъпник. За мен това е тема номер 1. След нея следват свободата на личността и словото — където РБ са много зле. После е природата и околната ни среда — няма друго по-важно за здравето ни, и всичките агенти на ДС да обесят на площада никой няма да ми върне годините, които софийският въздух ще ми вземе. Много по-болно ми е да гледам как заминават камионите с половинвековни български дървета, отколкото че имало Лафка в подлеза. Искам да оставим на децата си поне един небетониран плаж и един планински връх, от който да не се виждат хора и дейността им. И не ме е страх от Русия.

 4. 4
  GP4E :

  Градинко, да те питам няколко неща:

  1. Канабисът сам ли си го гледаш или спонсорираш организация, която не споделя твоите идеи, идеали и да речем не ум пука за дървета, природа, здравето и т.н… сещаш се…
  2. Каква свобода на личността, щом си зависим от наркотик???!?!?! Виж това наистина може да ти развърже словото.. амаа това ли е начина?
  3. Хубаво си се замислил за околната среда, ама щом се ангажираш да мислиш по такива “национално значими каузи” би трябвало на първо място да са хората, щото хората не са в добро състояние, нито духовно, нито физическо и най-вече финансово.. а без финанси няма нито здраве, нито екология, нито общество щото хората се крадат един друг и не си вярват.
  4. Щом не ти харесва въздухът в София – махни се от там. Аз съм го направил. Това е една столица, с милион автомобили с морално остарели 15-20 годишни ДВГ и нещата няма да се променят драстично близките 15-20 години, щото хората нямат пари за нови. Ако почнеш да ми развиваш теории за велосипеди – просто не си познал. Хората не возят само собствените си телеса, имат си деца, които трябва да откарат до детска градина, училище, превозват товари и т.н. – велосипедът е просто средство за разходка, спорт и не е алтернатива на сериозен транспорт.
  Относно електрическите превозни средства – да, вършат работа, поне за града. Но ще имаме проблем когато станат масови, защото ще ни трябва още една сериозна електроцентрала, а това не го правят.
  5. Това за ДС няма да го коментирам, но не мисля, че те са основните хора виновни за това, че няма БВП, респективно пари.
  6. Предпочитам да има пречиствателни станции по морето, това е основен проблем. Дори и небетониран плаж без хигиена от собствените ни остатъчни продукти пак е нещо прекалено недопустимо за нашите ЕВРОПЕЙСКИ критерии през новия век.
  7. Пак ти казвам – демокрацията работи най-добре като има нефт/диаманти/газ/злато и т.н., до някъде марксизъм (не казвам комунизъм, щото е станала нарицателна мръсна дума). Златото ни е дадено на концесия, газ и нефт не се разработват, а и да се разработят пак може да попаднат под неблагоприятна концесия и файда може да няма никаква. Остават едни въглища покрай ТЕЦ-овете, които са по-скоро кал, но и в енергетиката имаме “проблеми”, предполагам си наясно повече от мен.
  8. Дясна партия ли търсиш? Няма такава. И да се появи се “оправя” в “правия” път. Лично аз се надявам да има сериозна дясноцентристка партия, която да представлява работещите и развиващите се хора с перспектива и семейства. Хората, които работят, имат осигуровки, правят свежите пари, правят и отглеждат деца, имат за цел да ги отгледат и образоват по един достоен начин. А реално такива хора хем са малко, хем никой не ги представлява в парламента, хем на никой не му пука да ги има.