Полови квоти

14 март, 2015       адрес: http://www.gradinko.bg/?p=1303       тема: общество

Квотите за жени в управлението на обществени компании скоро ще бъдат закон в повечето от Европа и това е добре. Преди имах обратно мнение по темата за половите квоти, та ми е по-лесно да започна с аргументите против тях.

“Компаниите са длъжни да наемат най-ефективните мениджъри, а това са мъже”—проблемът е в остарялата и тясна дефиниция за ефективност като краткосрочен финансов резултат. В 21ви век обаче планетата е твърде населена за бизнеса да се държи като във вселена с неограничени ресурси. Непрестанният растеж е логиката на раковата клетка и бизнесът започва да се доближава до заболяване и да произвежда нещастие. Именно щастието, а не парите трябва да са новата универсална мярка за ефективност. Вярвам, че в постигането на оптимално щастие жените ще са дългосрочно по-добри от мъжете заради качества като балансираност, емпатия и съобразяване с всички засегнати интереси. Това ще значи по-малко пари, но по-доволни, релаксирани, здрави и щастливи служители и потребители—лично на мен повече ми харесва.

“Квотите са изкривяване на пазара”—квотите могат да бъдат и изправяне на изкривяванията на пазара. В гимназията имахме два випуска без квоти за момчета, които съответно имаха по 2-3 момчета в клас. Това не е защото момчетата са по-тъпи от момичетата, а заради временно изкривяване на пазара поради биологичните особености на пубертета при двата пола. Квотите го коригират, приемайки че момчета и момичета са равни и ще съставят по 50% от класовете. По-късно в развитието на индивидите пазарът се изкривява в обратна посока, отново заради биологичните особености на размножаването при бозайниците. Какво правим—същото като с гимназиите.

Увеличеното участие на жените в управлението не е заради правото им да управляват, то е защото жените са по-добри управници и с повече жени ще имаме по-добро управление.

Най-очевидни са вредите от мъжкото управление в международните отношения. На глобално ниво държавите се държат като 12-13 годишни момчета с присъщото пишкомерене, перчене, реципрочна физическа бруталност и нехаене за последиците. Най-скорошната война в Европа—между Украйна и Русия—няма никаква друга причина освен мъжка гордост и вардене на територия. Жените избягват войните—ултимативното качество за национални лидери в този век. Няма значение къде по картата минава чертата на тази или онази граница, има значение да има мир и всички да са щастливи.

В бизнеса тестостеронът също води до войни, които макар и метафорични дълготрайно причиняват съвсем реално страдание. Войните са за повече конкурентноспособност, което обикновено се превежда в уволнени хора, намалени заплати, влошени условия на труд, понижени екологични стандарти, замяната на добавена стойност с маркетинг и т.н. Затова в големите компании има 4 пъти повече психопати, отколкото средно за населението и колкото по-голям е психопатът, толкова по-лесно се изкачва в йерархията. Защо е лошо психопати да управляват най-могъщите империи на днешното време би трябвало да е достатъчно очевидно от примерите от миналото. Жените също могат да са психопати, но по-рядко и с повече вероятност да навредят на себе си, а не на другите. Разбира се, има и по-зрелищни вреди от мъжкия мениджмънт—световната финансова криза, която изтри трилиони долари и милиони работни места, и бе пряк резултат от твърде висока секреция на тестостерон.

Дясната ръка може да е по-силна от лявата, но опитай да живееш само с една. I for one welcome our female overlords.

 1. 1
  Антон :

  Добра статия, но имаме нужда от източници, които да подкрепят основните идеи – не се съмнявам в аргументите ти, просто ми е интересно ако някой е изследвал оибективно..

 2. 2
  Хейтър :

  Ти си скучен гъз.

 3. 3
  GP4E :

  Не е истина.
  WOMAN BE MY SLAVE…

 4. 4
  Katerina :

  Здравейте,

  Бих искала да се свържа с Вас за дизайна и брандинг на една марка, върху която работим.
  Бихте ли ми дали е-майл/телефон за връзка?

  Благодаря!

 5. 5
  Градинко :

  gradinko@gmail.com