Като Хитлер и Судетите

06 август, 2016       адрес: http://www.gradinko.bg/?p=1331       тема: общество,политика

Аксиома е, че всеки спор за политика и международното положение стига до Хитлер. Причините за това разбрах още като тинейджър, когато се забавлявах с поп-психологията транзакционен анализ. Повечето време хората мислим сравнително рационално. В моменти на стрес обаче високият адреналин позамазва детайлите и ни е по-трудно да анализираме детайлно ситуацията и да вземем обективно решение. Вместо това прибягваме до мисловни шорткъти като решаваме сегашната ситуация според модели формирани в детството и младините. Понякога това работи, по-често не толкова—различните хора са имали различно възпитание и младост. Проблемът е в лотарията, която играем—дали сегашната ситуация е достатъчно близка на тази от миналото и дали учителите ни в миналото са били чак толкова добри.

Та същото и с международното положение—всички са приятели и се забавляват заедно, докато не дойде стреса на Украйна и Путин стана Хитлер а Крим—Судетите. Затруднени да обхванат новото положение в цялата му сложност, колективните мозъци на обществата ни прибягват до детските спомени. В случая обаче заученото поведение ни вкарва в капан заради две слабости на метафората с Втората световна. Първата слабост е, че е неточна—Русия няма завоевателските амбиции на Райха. Достатъчно е да поговориш с няколко руснака, за да видиш, че не възприемат света като тор за руската раса. Русия иска своето (Крим), но отвъд това има колонизаторски амбиции колкото днешна Великобритания.

Но дори и да беше точна в този си аспект хитлеровата метафора, остава втората слабост: предлаганото решение. Втората световна свърши след две ядрени бомби и половината свят в руини—в 2016 това едва ли е най-доброто, което можем да предложим. Дори да ударим превантивно и никой от нас да не пострада, щастливи ли ще се чувстваме като убийците на 140 милиона души и като съседи на радиоактивна пустиня колкото Европа? Едва ли много хора визират този сценарий, когато извадят в спор хитлеровата метафора, но той е най-доброто, което може да се случи днес ако я следваме.

Сравнението с Хитлер е само един пример за това как в моменти на стрес колективното ни съзнание се връща към предишни моменти в историята, когато успешно сме се справяли с опасността. Да се готвиш за война, когато искаш мир продължава да бъде цитирано хилядолетия след като империята, родила го като принцип, се самоизяжда в алчност и жестокост. Днес вече знаем, че мирът иска поне толкова подготовка, колкото войната, и че в крайна сметка за каквото се готвиш, това получаваш.

А какво да правим, ако не можем да се опрем дори на мъдростта на историята? Хей, и за това имаме учени—нека пратим и conflict resolution специалисти заедно с партийно посочените дипломати. Нека вместо да измъкваме от задника си декларации кой парцел почва на кого принадлежи изконно, да правим референдуми сред хората там какво всъщност искат. Ислямска държава се подкрепя от 20% от населението на Сирия по най-консервативни оценки—не можем да ги бомбардираме всичките. Следователно в един момент ще трябва да им отделим територия, на която да живеят по начина, по който искат, за да не сме постоянно във война. Защото не, и Ислямска държава не са Хитлер.

 

 1. 1
  GP4E :

  Путин иска Крим, защото там е най-голямата черноморска военноморска база. Това е в реда на нещата на относно руската стратегия. Няма нищо общо с Хитлер. Отделно според руснаците Крим е бил дарен на Украйна.
  След като Украйна тръгна да търси европейския п(р)ът, Путин за няколко дни си върна контрола над него. И то по сравнително елегантен начин.
  Това му помага за всички операции по въздух и вода в момента.

 2. 2
  anmobg-occult20 :

  RРусия винаги ще ламти и никога няма да се признае ,че е виновна за нещо,ето да дадем пример за нашата изстрадала родина,до 9.9.44г. е близо 250 000 кв.,а днес ,срамните 111 000,тогава как тея ще са ни ”братушки”,никога,само че отзад!!!??? Поне Фюрера ни помогна да ревизираме Ньой,а после ,мислете логично и безпристрастно!!! България трябва да си върне всичко,макар и с война!!! Древна стара велика България над всичко!!! Национализъм до край!!! //п.с. и аз съм учил психология и пса.и то много/.