Силата на кеша

26 юни, 2017       адрес: http://www.gradinko.bg/?p=1351       тема: общество,политика

Отиваш да платиш два лева на държавната администрация и плащаш и 3 лева такса на банката за превода — позната ситуация за всички възрастни. Това не е защото кешът е допотопна система за плащания — което той е — това е защото една банка си е платила да има монопол върху тази пазарна нишичка. Кешът е мръсен, тромав, хем не е крипто, а проследим, хем създава условия за сива икономика и корупция. Кешът е парите на миналото — и също така е неотменим в настоящето.

Какво ще стане ако премахнем кеша: ще плащаме бързо и лесно, без да мъкнем банкноти с микровселени от гнъс полепнали по тях, без да ровим за стотинки и без да чуваме “нямате ли по-дребни”. В идеалния свободен пазар това наистина е така, защото там конкуренцията между безкрайния брой банки гарантира минимална тежест върху потребителите. Когато се върнем в реалността обаче виждаме, че в България броят на банките е по-далеч от безкрая и по-близо до пръстите на едната ръка. В страната функционира де факто банков картел и макар това да е невъзможно за доказване пред съда, е очевидно:

1. Банките тук предлагат по-лоши условия по заеми и депозити от банките в големите европейски държави, докато при свободен пазар би имало изравняване.

2. Услугите на банките струват в порядък над себестойността им. Колко ѝ струва онлайн банков превод на банката? — части от стотинката. Колко струва същият превод на клиента на банката? — 1 лев + колкото вече е платил за обслужване на карта и сметка. В свободен пазар би се появила друга банка, която да предлага по-евтино обслужване, но свободният пазар е приказка за либертариански деца и не съществува в реалността.

3. Българските банки са отчели 40% увеличение на ПЕЧАЛБАТА за миналата година. За същото време БВП на икономиката е нарастнал с 3-4%, а останалото е дошло от дране на клиенти чрез повишаване на такси и въвеждане на нови. Разбира се не всичкото повишение на печалбата е дошло от дране на клиенти, част се дължи и на масовото уволняване на служители и замяната им с машини, като в клоновете на Прокредит примерно. Така българската икономика субсидира съседите ни по на запад, където банките изобщо не могат да се похвалят с подобни резултати пред акционерите, защото могат по-ограничено да дерат тамошните клиенти поради малко по-свободния пазар.

Та какво ще стане ако премахнем кеша в условията на банков картел? Това и икономистите от УНСС го знаят — ще скочат цените за клиентите. Понякога това ще е индиректно — когато търговец приемащ карти трябва да плаща повече на банката и съответно да взима повече от клиентите си, макар те самите да не плащат такса на касата на магазина. Забранявайки кеша правим нещо много опасно за икономиката — поставяме ВСЯКА икономическа транзакция в ръцете на много малка група играчи. Реално въвеждаме второ ДДС, което плащаме с всяка покупка, само дето не получаваме магистрали, училища и болници срещу него, нямаме народни представители, които да определят размера му и не можем да си го вземем обратно от държавата, ако сме фирма. Ако иска, банката може да направи таксата онлайн превод и 100 лв — какво ще правиш, ще платиш в кеш ли? Или ще пазаруваш от супера в криптовалути?

Трябва да запазим кеша не защото е ефективен начин за плащане, а защото е нашето финансово разделение на властите. Имаме отделни президент и парламент и премиер не защото така е по-ефективно да се управлява държавата, напротив — най-лесно ще е един човек да решава. Само дето вече знаем, че когато един решава почват да се търкалят глави. Нека не правим грешката да дадем абсолютна власт над икономиката си на банките, защото те гарантирано няма да я ползват в наша полза. Единственото, което ги спира сега е, че колкото и да е тегаво и неудобно МОЖЕМ да не ги ползваме и пак да функционираме що-годе в съвремието. Дори държави като Швеция, където кешовите плащания са екзотика в ежедневието, нямат законово ограничение срещу плащането в брой. Затова кешът трябва да остане — за да продължава този избор да съществува.

  1. 1
    тони :

    Печалбата на банките е скочила не толкова заради такси, а поради факта, че лихвите по депозитите са 0%, а за кредитите – 5 и нагоре.

  2. 2
    дд :

    Е до скоро лихвите по депозите бяха 5-6%, а кредити до 17-18%. Освен това при микрокредитирането лихвите все още са високи.